Administrator

Administrator

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου και παρουσιάσεις εισηγητών σεμιναρίου 20/4/2018 " Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΓΚΠΔ / GDPR)"

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΑΤΡΑ 23/4/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή, τόσο δικηγόρων και ασκουμένων Πατρών όσο και μελών όμορων Δικηγορικών Συλλόγων, διεξήχθη στις 20 Απριλίου 2018 το σεμινάριο-ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, με θέμα “Το νέο τοπίο ενόψει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και Τεχνικά και Οργανωτικά θέματα - Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και η τοποθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer - DPO)

Οι δύο καλεσμένοι ομιλητές: Γιώργος Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής και Αλέξανδρος Βαρβέρης, Δ.Ν., Μέλος ΕΔΙΠ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αν. Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής, ανέδειξαν με τρόπο σαφή τις απαιτήσεις που απορρέουν από τον νέο κανονισμό και τη νομική συμμόρωση σε αυτόν.

Από τις 25 Μαΐου 2018 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 και επέρχονται αλλαγές στο δίκαιο των προσωπικών δεδομένων. Όλες οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας οφείλουν να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις. Ο κανονισμούς είναι ένα σοβαρό νομοθέτημα που απαιτεί νομικές γνώσεις σε βάθος, τις οποίες μόνο οι δικηγόροι διαθέτουν. Με δεδομένο ότι η παραβίαση των διατάξεων του Κανονισμού έχει σοβαρές συνέπειες στις επιχειρήσεις (πρόστιμα, αποζημιώσεις κ.λ.π) ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών συστήνει στους συμπολίτες του να απευθύνονται και να συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

  1. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για το διορισμό δικηγόρου, στην οποία α) να αναφέρεται σε ποιο Πρωτοδικείο επιθυμεί να διοριστεί ο ενδιαφερόμενος (βλ. επισυναπτόμενη) και μεγαρόσημο των 3 ευρώ και β) να δηλώνεται  ότι: «δεν εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα περί Δικηγόρων» (ασυμβίβαστα).

  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Η δημοσίευση της απόφασης για το διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται ένα (1) μήνα περίπου από την υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  • Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο που επιθυμεί (Ν. 1273/82 άρθρο 2 παρ. 5).

  • Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον της τριμελούς σύνθεσης του Εφετείου, εφόσον ο Δικηγορικός Σύλλογος όπου έχει εγγραφεί εδρεύει στην περιφέρεια του Εφετείου, άλλως στην τριμελή σύνθεση του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

 

(Τηλέφωνα επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 2107767088,2107767236)

Συνεδρίαση και αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος της 3/4/2018 για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

3/4/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, και αφού ενημερώθηκε  από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Κ. Βερβεσό, για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα (ασφαλιστικά, φορολογικά κ.λπ.),  αποφάσισε τα εξής:

 

  1. Επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές και κατά των οποίων δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, παρότι παρήλθε χρονικό διάστημα πλέον του μηνός. Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού που πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

 

  1. Εξέφρασε την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα. Επισημαίνεται ότι μέχρι και σήμερα ο Υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την Ολομέλεια παρά τα επανειλημμένα προς τούτο αιτήματα.Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού  σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση νομικής σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους. 

 

  1. Αποφάσισε α) Να ζητηθεί αρμοδίως η διατήρηση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους δικηγόρους μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών 2017 από τον ΕΦΚΑ, βάσει του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του έτους 2016, δεδομένου ότι η ασφαλιστική οφειλή δεν είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη. β) Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν τα υφιστάμενα προβλήματα του ΕΦΚΑ που έχουν ως αποτέλεσμα δικηγόροι ασφαλιστικά ενήμεροι να  εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι. γ) Να ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες του ΤΥΔΑ και του ΤΥΔΕ.

 

  1. Αποφάσισε την διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις Σέρρες εντός του τρέχοντος έτους. Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής και το πρόγραμμα του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν μετά από εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

  1. Ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Ολομέλειας του τρέχοντος έτους.

Subscribe to this RSS feed