ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμπαράσταση του Δ.Σ.Πατρών στους Δ.Σ. Χίου, Σάμου, Μυτιλήνης και Κω για την προάσπιση του δικαιώματος ελευθερίας των προσφύγων

Δελτίο Τύπου

Πάτρα, 5/2/2018

Το δικαίωμα στην ελευθερία είναι απαραβίαστο. Κανείς δεν μπορεί να κρατείται χωρίς δικαστική απόφαση που του επιβάλλει στερητική της ελευθερίας ποινή. Οι αιτούντες άσυλο μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελευθερίας. Το ζήτημα των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους μας αφορά όλους. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να τιμωρούνται ούτε να απαξιώνονται, επειδή ζητούν προστασία της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Η ανοχή δε παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων ισούται με ανοχή παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος της αξιοπρέπειας (απόλυτο δικαίωμα) για όλους.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, στην από 2/2/2018 συνεδρίασή του, ομόφωνα δήλωσε ότι προσχωρεί στις νομικές θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, περί προάσπισης του δικαιώματος ελευθερίας και τη σαφή παραβίασή του μέσω της διοικητικής επιβολής των "γεωγραφικών περιορισμών" σε ελληνικά νησιά όλων των αιτουμένων άσυλο έως και την απόφαση επί της αιτήσεώς τους αυτής. Συντάσσεται δε με τη δικαστική Ενώπιον του ΣΤΕ προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Σάμου, Μυτιλήνης και Κω, κατά της απόφασης της Διοίκησης για επιβολή γεωγραφικών περιορισμών, η οποία συζητείται μετά από αναβολή στις 27 Φεβρουαρίου 2018.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ