Κτηματολόγιο

Ν. 4585/2018 (ΦΕΚ A 216 - 24.12.2018) Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Κύρωση της από 20.11.2018 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ....και άλλες διατάξεις.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πάτρα, 31/12/2018

 

Σας  γνωρίζουμε ότι η παράταση προθεσμίας αμφισβήτησης πρώτων εγγραφών για το Εθνικό Κτηματολόγιο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ A΄ 216 - 24.12.2018 (Ν. 4585/2018).

 

Εκ του Συλλόγου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΤΡΩΝ                        

Πάτρα, 7 Ιουνίου 2018

Αριθμ. Πρωτ.:   748

Όπως είναι γνωστό, στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

Ενδεικτικά, από τις 30/6/2018 και μετά...

  • Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο θα «υφαρπάσει» περιουσίες πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα στις διορθώσεις αυτές για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.)
  • Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.
  • Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας, αφού σήμερα ελέγχονται οι πράξεις του Μαρτίου 2018 λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και δεν θα μπορεί να ασκήσει αγωγή νόμιμα.
  • Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

Σε όλες τις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες περιπτώσεις και σε πλείστες όσες άλλες, δημιουργείται πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και οι πολίτες μπαίνουν σε απίστευτες περιπέτειες, για τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες δηλώνουν στο Ε9, πληρώνουν φόρους κ.λ.π.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ανάγκη παράτασης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, είναι παραπάνω από επιτακτική! Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με μια σειρά ενεργειών (σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και αίτημα συνάντησης μαζί του, επικοινωνία με τους αρμοδίους του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» και ενημέρωση των Μ.Μ.Ε.) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

Όλοι οι τοπικοί φορείς της πόλης μας οφείλουμε να κινητοποιηθούμε δείχνοντας την ευαισθησία μας για ακόμα μια φορά για ένα φλέγον ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς μας. Μόνο από κοινού, πιέζοντας άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας μας θα επιτύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την προστασία των συμπολιτών μας, οι οποίοι  διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια της περιουσίας τους και με ό,τι αρνητικό επακόλουθο μπορεί να επιφέρει αυτή!

 

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

 

ΠΡΟΣ

Τους κ. κ. Βουλευτές Αχαΐας

Ενταύθα

Αξιότιμοι κ. βουλευτές,

               Στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από τις 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

               Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με σχετική επιστολή του τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου Πατρών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

               Με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, τα οποία θα θιγούν από την οριστικοποίηση στις 29/6/2018 των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών, σας καλούμε όπως συνδράμετε από τη θέση σας σ΄ αυτή την προσπάθεια.

                       

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

 

Έγγραφο του Δ.Σ.Πατρών προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την Παράταση διόρθωσης πρώτων κτηματολογικών εγγραφών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΤΡΩΝ                        

                                                                                                    Πάτρα, 9 Μαΐου 2018

Γούναρη 30  262 22                                                                          Αριθμ. Πρωτ.:   629

Τ.Θ. 3072, Πάτρα

τηλ.: 2610-320931, fax: 2610-337847

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                

www.dspatras.gr

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη 

Κοινοποίηση:

  1. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή
  2. Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»

ΘΕΜΑ: «Παράταση διόρθωσης πρώτων κτηματολογικών εγγραφών»

Την 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Με το πέρας της προθεσμίας για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών, ο μεταγεγραμμένος τίτλος, που τηρείται στο Υποθηκοφυλάκειο,  παύει να ισχύει και θα περιέρχεται η κυριότητα του ακινήτου, είτε στον φερόμενο στα Κτηματολογικά Φύλλα ιδιοκτήτη, είτε στο Ελληνικό Δημόσιο όταν τα ακίνητα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις νομίμως αποκτηθείσες ιδιοκτησίες τους.   

 Επιπλέον, πολλά ακίνητα εμφανίζονται στις αρχικές εγγραφές, στα οικεία Κτηματολογικά Φύλλα, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του φερόμενου ως δασικού χαρακτήρα τους. Πολλοί πολίτες έχουν υποβάλλει ενστάσεις κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και είναι αδύνατο να εξεταστούν μέχρι την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ήτοι μέχρι την 29ην Ιουνίου 2018.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι πολίτες των οποίων το ακίνητο εσφαλμένα φαίνεται κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χαρακτήρα του, ακόμα και εάν  δικαιωθούν από την Επιτροπή μετά την 29-6-2018, το ακίνητό τους θα έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, λόγω της αποχής των δικηγόρων του Κτηματολογίου (για την κατάργηση των θέσεων εμμίσθων δικηγόρων με Ν. 4512/18) ο νομικός έλεγχος των υποβληθεισών προς καταχώρηση πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα σήμερα να καταχωρίζονται πράξεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018. Επειδή είναι αδύνατο να περατωθεί ο έλεγχος στον εναπομείναντα ενάμιση (1,5) μήνα, οι πολίτες των οποίων για κάποιο λόγο απορριφθεί κάποια πράξη τους μετά την 29/6/2018, δεν θα μπορούν να διορθώσουν το τυχόν σφάλμα που έχει καταγραφεί στο Κτηματολογικό Φύλλο στις αρχικές εγγραφές, ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών.

Κατόπιν αυτών καθίσταται επιβεβλημένη η παράταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, της παραπάνω προθεσμίας, άλλως θα ανακύψει το μέγα πρόβλημα απώλειας περιουσιών πολιτών, που δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και για τις οποίες καταβάλλεται ετησίως ο αναγκαίος ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν τακτοποιηθεί στο κτηματολόγιο, χωρίς υπαιτιότητά τους.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                                     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΣΠ: Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου»

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 9/11/2017

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου»

 

Με αφορμή το Σχέδιο – Νόμου «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βρίσκεται προ της ψήφισής του, με το οποίο επιχειρείται ο αφανισμός της Νομικής Διεύθυνσης του Εθνικού Κτηματολογίου και οι υπάρχουσες 63 θέσεις των ήδη υπηρετούντων Δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής καταργούνται και προβλέπεται η σύσταση μόνο 12 οργανικών θέσεων δικηγόρων, αλλά και η πρόσληψη 45 υπαλλήλων ΠΕ ειδικότητας νομικής, καθώς και με αφορμή το σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Δικηγόρων της Κτηματολόγιο Α.Ε. (ΣΥΔΙΚ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών προέβη στις εξής ενέργειες:

O Πρόεδρος του Δ.Σ.Πατρών Νικόλαος Παπάκος την Τρίτη 7/11/2017 μετέβη στην Αθήνα και στα γραφεία της ΕΚΧΑ Α.Ε., όπου συναντήθηκε με το Προεδρείο του Συλλόγου Δικηγόρων της Κτηματολόγιο Α.Ε. και τους Δικηγόρους των Λειτουργούντων Κτηματολογικών Γραφείων όλης της χώρας, από τους οποίους ενημερώθηκε εκτενώς για τις ανωτέρω ενέργειες του Υπουργείου, που αποσκοπούν στην κατάργηση της Νομικής Διεύθυνσης της ΕΚΧΑ Α.Ε. και αντικατάστασης των Δικηγόρων της από υπαλλήλους Π.Ε. πτυχιούχων Νομικής, γεγονός το οποίο απαξιώνει το δικηγορικό λειτούργημα εν γένει.

Μετά ταύτα, ο κ. Ν. Παπάκος συναντήθηκε με τη Διευθύνουσα  σύμβουλο της ΕΚΧΑ Α.Ε. κ. Χριστίνα Κλωνάρη, στην οποία και εξέθεσε τις αντιρρήσεις του για την προωθούμενη επιβλαβή για τη λειτουργία του Κτηματολογίου ενέργεια, τονίζοντας ότι ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός ταγμένος στην προάσπιση του δικαίου και ενεργεί ελεύθερα και κατά την επιστημονική του πεποίθηση έναντι του εντολέως του, ότι η κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενη στον δικηγόρο παροχή νομικών υπηρεσιών με πάγια αμοιβή ρυθμίζεται από τον Κώδικα Δικηγόρων και τους περί εντολής κανόνες αυτού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης εξηρτημένης εργασίας και κατά συνέπεια η «υπαλληλοποίηση» των εμμίσθων δικηγόρων, η οποία είναι πρωτοφανής και ασύμβατη με τον Κώδικα Δικηγόρων ενέργεια, προσβάλει την προσωπικότητα, την επαγγελματική υπόσταση και την ανεξαρτησία του δικηγορικού λειτουργήματος. Τέλος υπενθύμισε ότι με βάση το ισχύον καθεστώς για τη φάση της κτηματογράφησης απαιτείται η σύμπραξη τεχνικών και δικηγόρων, η δε πολυετής υπηρεσία των δικηγόρων και η επιστημονική προσφορά τους στη λειτουργία του δημοσίου σκοπού της δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από υπαλλήλους ΠΕ νομικής, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, άσκηση ή γνώση περί του ειδικού αντικειμένου. Η κ. Χ. Κλωνάρη εκθέτοντας την άποψη της διοίκησης της ΕΚΧΑ Α.Ε. τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόθεση τους είναι να κινηθούν προς την κατεύθυνση της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος, αντιλαμβανόμενη πλήρως την αναγκαιότητα ύπαρξης των εμμίσθων δικηγόρων, καθώς οι υποθέσεις που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία τους καθημερινά απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση, εμπειρία, ευρύτητα πνεύματος και πνεύματος ανεξαρτησίας και υπευθυνότητας που διακρίνει τους δικηγόρους, ως δημόσιους λειτουργούς και επαγγελματίες, αλλά επίσης αναγνώρισε και τη πολύτιμη συνεισφορά των δικηγόρων μέχρι σήμερα στη λειτουργία τόσο των κεντρικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου όσο και των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Πατρών κ. Νικόλαος Παπάκος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα αυτό με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κ. ΄Ανδρέα Κουτσόλαμπρο.

Τέλος, με πρωτοβουλία και του Δ.Σ.Πατρών, την Πέμπτη 16/11/2017 έχει οριστεί ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη, όπου μεταξύ άλλων θα παραβρεθεί ο κ. Ν.Παπάκος, μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Βασίλειο Αλεξανδρή.-

                                                                                  Εκ του Συλλόγου

 

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Πατρών

Νικόλαος Παπάκος

Subscribe to this RSS feed