Βασίλης Γαλανόπουλος

Βασίλης Γαλανόπουλος

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Website URL:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ 18-7-2019

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Μετα από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα Υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στην από 12-7-2019 συνεδρίασή του, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην απόφαση της Yπουργού για κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Περιφέρειά μας και αποφάσισε να καλέσει όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση, την Πέμπτη στις 18-7-2019 και ώρα 19.00´ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών "Κωστής Στεφανόπουλος" (οδός Φιλοποίμενος 24), προκειμένου (πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις) όλοι να πάρουμε θέση επί του θέματος και να ουντονίσουμε τη δράση μας.

ΠΑΤΡΑ, 12-7-2019

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Α’) αρ. φύλλου 106 στις 27-06-2019 (επισυνάπτεται) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προωθήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Ακρίτα Καϊδατζή και υπεγράφη μεταξύ άλλων και από την Υπουργό κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ικανοποίηση του αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την παράταση  της προθεσμίας της οριστικοποίησης  των αρχικών εγγραφών του Ελληνικού Κτηματολογίου. 

Σημειώνουμε ότι η ΠΝΠ πρέπει να κυρωθεί νομοθετικά σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ


Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Video της Ημερίδας του Συλλόγου μας : "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ν. 4139/2013)"Παρασκευή, 29/3/2019

 

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την Ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών : "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ν. 4139/2013)" στο Κανάλι του Συλλόγου μας στο YouTube: https://youtu.be/v8TGmQV3dTA

 

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα:

 

"Σύγχρονα ζητήματα σχετικά με τον νόμο περί ναρκωτικών (Ν. 4139/2013)"

την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών "Κωστής Στεφανόπουλος",

Φιλοποίμενος 24

 

Εισηγητές:

Λεωνίδας Κοτσαλής, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ - Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

 "ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ Ν. 4139/13 ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"

 

Στέφανος Παύλου, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ

“Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ''ΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ'' ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΒΗ και η επίδρασή τους στην κατανόηση του εννόμου αγαθού, στην εννοιολόγηση της «εξάρτησης» και στην ανακριτική τεκμηρίωση των συναφών εγκλημάτων”

 

Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ

"ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΩΝ ΕΜΠΛΑΣΤΡΩΝ ΩΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ N.4139/2013"

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Προεδρεύων:

Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

 

 

 

Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (Αθήνα, 12/1) - Αποφάσεις

Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος 

Αθήνα 12/1/2019

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα, 12-1-2019 στην Αθήνα, υπό την Προεδρία του κ. Δημήτρη Βερβεσού, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

1. Εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Καλογήρου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γεωργίου Σάρλη στις εργασίες της και θεωρεί θεσμικά επιβεβλημένη τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των οργάνων του δικηγορικού σώματος.

2. Στα πλαίσια της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, προτείνει:

• Διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

• Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων με πρόταση και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

• Απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών λειτουργών που αφυπηρετούν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης σε όλες τις πολιτικές και τις δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξαρτήτων Αρχών.

• Αξιοκρατική (και όχι κατ’ αρχαιότητα) προαγωγή και ουσιαστική επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών. 

• Διατύπωση γνώμης από το δικηγορικό σώμα, διά των αρμοδίων συλλογικών του οργάνων ενώπιον του Α.Δ.Σ. για την υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές και αξιολόγηση) των δικαστικών λειτουργών.

• Συνταγματική οριοθέτηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, με δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εκδικαζομένων υποθέσεων και του χρόνου εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων από τον κοινό νομοθέτη.

• Διατήρηση του Μισθοδικείου.

• Διατήρηση του ορίου ηλικίας των 67 ετών ως προς την συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών.

• Τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στη Στρατιωτική Ποινική Δικαιοσύνη.

3. Εγκρίθηκε ο Κανονισμός και η θεματολογία του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων, που θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα 19-22 Απριλίου 2019 στις Σέρρες, με θέμα «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη νέα εποχή».

4. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός Ισολογισμός – Απολογισμός της Ολομέλειας έτους 2018 και ο Προϋπολογισμός έτους 2019.

5. Η Ολομέλεια καταδικάζει απερίφραστα την μαζική αθρόα αποστολή μη ζητηθεισών επιστολών από δικηγορικά γραφεία προς κατηγορίες Ελλήνων πολιτών και δη εργαζομένων και συνταξιούχων, με τις οποίες τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες δικαστικής διεκδίκησης περικοπών μισθών, συντάξεων, δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας, οι οποίοι δεν είναι εντολείς τους και δεν συνδέονται συμβατικά μαζί τους ούτε τους έχει ζητηθεί τούτο, είτε ατομικά είτε μέσω των συλλογικών φορέων εκπροσώπησής τους, και θέτουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες τους για την ανάληψη των σχετικών δικαστικών ή άλλων ενεργειών. Αυτή η πρακτική συνιστά αντιδεοντολογική  επαγγελματική πρακτική και αθέμιτη διαφήμιση και μειώνει το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος.

Καταδικάζει επίσης κάθε προσπάθεια απαξίωσης του δικηγόρου με την υποκατάστασή του στην άσκηση του έργου του από διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια δεν ενθαρρύνει τη συνδρομή και με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή των Συλλόγων στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων, με αντικείμενο τη διεκδίκηση ιδιωτικών απαιτήσεων, οποιασδήποτε μορφής, ενέργεια που εμπίπτει στο αποκλειστικό έργο του δικηγόρου.

6. Τέλος, η Ολομέλεια ζήτησε την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων επαγγελματικών λογαριασμών και εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, καθ’ όσον πλείονα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία το δικηγορικό σώμα έχει θέσει υπόψη του αρμοδίου υπουργείου, παραμένουν εισέτι αναπάντητα.

Subscribe to this RSS feed