Administrator

Administrator

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (Συνεδρίαση 27-5-2020)

H Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε, σήμερα 27.5.2020, υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλα τα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν σε πλήρη λειτουργία από 1.6.2020, όπως και η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων που αφορούν αναστολές και δικονομικές ποινικές δίκες (497, 430, 341 κλπ). Η πλήρη λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων προβλέπεται για τις 22.6.2020.

2. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ψηφιστεί διάταξη νόμου που να καθορίζει τα διάφορα ανακύπτοντα ζητήματα που αφορούν την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Η κατατεθείσα σήμερα τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή 29.5.2020. Επίσης, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα εξειδικεύονται οι χρόνοι, οι όροι και οι υγειονομικές συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

3. Μετά τα ανωτέρω, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για την μη έγκαιρη ψήφιση της, κατά τα άνω, σχετικής τροπολογίας και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, λαμβανομένου υπόψη ιδίως ότι οι σχετικές διατάξεις αφορούν στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων και όχι στην αναστολή λειτουργίας τους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ως προς την λυσιτελή προετοιμασία των συναδέλφων και των υπηρεσιών αλλά και ως προς την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με κίνδυνο τη δημιουργία ασαφειών, τη μη ενιαία εφαρμογή τους και την πιθανή απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων.

4. Η Συντονιστική Επιτροπή προς διευκόλυνση των συναδέλφων ανέθεσε στους καθηγητές Κων. Καλαβρό, Παν. Γιαννόπουλο και Σπ. Τσαντίνη να επεξεργαστούν κείμενο- οδηγό εξειδίκευσης των διατάξεων της κατατεθείσας τροπολογίας ως προς την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ιδίως στα θέματα που αφορούν στην αναστολή των προθεσμιών.

Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η ασφάλεια δικαίου είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.

Διαμαρτυρία ΔΣΠ προς τον πρωθυπουργό για τη μη υλοποίηση της δέσμευσής του για χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικηγόρους για το μήνα Μάιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μετά την από 18.5.2020 συνεδρίασή του, με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:

 

Πάτρα, 19 Μαΐου 2020

     

Είναι σε όλους γνωστό πως από την  έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, οι δικηγόροι, όπως και οι λοιποί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική αυτή κρίση, λόγω  της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας  υπηρεσιών,  των  περιοριστικών μέτρων  που ελήφθησαν για την ασφαλή άσκηση των  επαγγελματικών δραστηριοτήτων αλλά και αυτών για τον περιορισμό  της μετακίνησης των πολιτών,  δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, μέσω της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι την αποζημίωση αυτή έχουν λάβει χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων,   χωρίς να υφίσταται κανένας δικαιολογητικός λόγος για τη δυσμενή αυτή εις βάρος μας μεταχείριση.

Η μόνη οικονομική παροχή της Πολιτείας που χορηγήθηκε  προς εμάς τους δικηγόρους και τους λοιπούς επιστημονικούς κλάδους αφορά στο ποσό των 600 ευρώ, που τελικώς χορηγήθηκε μετά την κατάργηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων, και το οποίο (ποσό)  δεν έχει ακόμη καταβληθεί  στο σύνολο των δικαιούχων.

Μάλιστα, η αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών μας συνεχίζεται κατά πασίδηλο τρόπο και για ολόκληρο το Μάιο, τόσο με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26804/2020, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1588/Β/25-4-2020, όσο και με  την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμ.  Δ1α/ΓΠ.οικ. 30340 ΦΕΚ 1857/Β/15-5-2020. Με αυτές τις δύο υπουργικές αποφάσεις, κατά τον πλέον προφανή τρόπο, συνεχίζεται η αναστολή των υπηρεσιών μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των παρεχόμενων από εμάς υπηρεσιών έχουν καταστεί ανέφικτες με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της μη συζητήσεως των προσδιορισμένων υποθέσεων ενώπιον των ακροατηρίων των Δικαστηρίων.

Οι εξαιρέσεις στη λειτουργία των Δικαστηρίων αφορούν  ελάχιστο ποσοστό της δικηγορικής ύλης, που αγγίζει το 1% περίπου της δικαστηριακής ύλης, όπως άλλωστε είναι σε όλους γνωστό.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι επί της ουσίας ουδέν έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχικώς αποφασισθείσα αναστολή των υπηρεσιών μας ήδη για το διάστημα από 16-3-2020 έως και 30-4-2020.

Με βάση τα ανωτέρω, και για την οικονομική στήριξη του κλάδου, η οποία αυτή τη στιγμή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, εάν αναλογισθεί κάποιος, ότι ενώ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν, πολλοί δε ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες εργάζονται, οι δικηγόροι εξακολουθούν να παραμένουν σε αναστολή.

Ζητούμε την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάϊο, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους, σύμφωνα  και με την πρόσφατη από 2.4.2020, από το βήμα της Βουλής, ρητή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, με την έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα εντός των επομένων ημερών, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η μη περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή του ποσού αυτού.

  

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών: Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή

20 Μαΐου 2020

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών: Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή

Με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου "Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις.", παρατείνεται κατά τέσσερις (4) μήνες η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, καθώς και των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α., που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, και δύναται αυτή να υποβληθεί έως 30.9.2020 (αντί της 31.5.2020) κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα.

Επί του άρθρου 17

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προτείνεται η παράταση μέχρι 30.9.2020 της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4611/2019 (Α' 73). Η ανωτέρω παράταση προτείνεται προκειμένου οι οφειλέτες-μη μισθωτοί, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- Ε.Φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, να μη χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου λόγω τυχόν καθυστέρησης της διαδικασίας προσδιορισμού των οφειλών από το φορέα.

Άρθρο 17

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019

Η παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4611/2019 (Α' 73) αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ειδικότερα για τους οφειλέτες των άρθρων 2 και 3, όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του παρόντος, η ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (1ο στάδιο). Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών. Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά τις 30.9.2020».

Subscribe to this RSS feed