(Ομιλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στη Βουλή μετά το 47.25′ του video)
https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#02783f57-e8d2-4d05-89c0-aaa200aad8e4
Το επιχείρημα ότι δεν θα φτιάξουμε τη Νομική της Πάτρας, γιατί δε θέλουμε άλλους ανέργους δικηγόρους δεν ευσταθεί, είπε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας κατά την ομιλία του την 6/8/2019 στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα και υπογράμμισε , μεταξύ άλλων τα εξής:
- Η ιδρυθείσα Νομική Σχολή στην Πάτρα δεν θα επηρέαζε τον αριθμό των εισακτέων, αφού αυτός θα παρέμενε ο ίδιος. Ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε μια αναδιανομή των φοιτητών, ώστε να αποτραπεί ή τουλάχιστον να μειωθεί το φαινόμενο να συνωστίζονται στις αίθουσες της Νομικής πολλές δεκάδες φοιτητές – για να μην πω εκατοντάδες – για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα. Αποτέλεσμα είναι μια απογοήτευση και μια σταδιακή απροθυμία των φοιτητών για φυσική παρουσία στα μαθήματα.
- Η ανακατανομή των φοιτητών θα είχε σαν αποτέλεσμα καλύτερη παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αφού η αναλογία φοιτητών – καθηγητών θα ήταν μικρότερη. Από την άλλη πλευρά, δε μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους το γεγονός ότι 1815 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν μόνο στην Κύπρο. Αν αθροίσουμε σε αυτούς όλους τους υπόλοιπους που σπουδάζουν σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τους 2000. Από αυτή την άποψη και μόνο, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει η δικαιολογητική βάση για την ίδρυση μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα.
- Είναι προφανές ότι η γνώση πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νέος να πρέπει να υποχρεωθεί να φοιτήσει στην άλλη άκρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Ακόμη περισσότερο δεν καταλαβαίνω, γιατί ένας δικηγόρος από τον Πύργο, την Καλαμάτα, τη Ζάκυνθο, την Πάτρα, το Αγρίνιο να μη μπορεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό κοντά στην Περιφέρειά του και να πρέπει να μεταβεί στην άλλη άκρη της χώρας ή στο εξωτερικό και όταν μετά από ένα – ενάμιση χρόνο έχει εξαντληθεί οικονομικά και σωματικά από τα ταξίδια, ούτε σκέφτεται να δεύτερο μεταπτυχιακό, γιατί έχει και τη δουλειά του, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να την εγκαταλείψει.
- Νομική Σχολή, κατά την άποψή μου, έπρεπε να υπάρχει σε κάθε πανεπιστήμιο για λόγους, που χρονικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Η Νομική παράγει πτυχιούχους Νομικής και όχι δικηγόρους. Ο πτυχιούχος Νομικής και βέβαια μπορεί να γίνει δικηγόρος, αλλά επιπλέον Δικαστής, Εισαγγελέας, Ειρηνοδίκης, συμβολαιογράφος, νομικός σύμβουλος του δημόσιου, δικαστικός επιμελητής, ακόμη και τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά μπορεί να καταλάβει μια θέση στο δημόσιο, ως πτυχιούχος Νομικής κ.λπ.. Επιπλέον, μπορεί να ακολουθήσει και μια ακαδημαϊκή καριέρα, αυτή η καριέρα στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει σαν δυνατότητα. Η Βόρεια Ελλάδα, και σωστά, έχει δύο νομικές σχολές. Γιατί η δυτική Ελλάδα να μην έχει καμιά;
- Δεν πρέπει να καταργήσετε τη Νομική Σχολή. Είμαι σίγουρος, ότι μέσα σας νιώθετε τύψεις για αυτή την απόφασή σας, άλλωστε το νομοσχέδιο, όπως εισάγεται, γράφει «καταργείται το εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 29» δείχνει τόσο πολύ βιαστικό, κατευθυνόμενο και στοχευμένο. Το λέω αυτό, γιατί τα υπόλοιπα εδάφια αφορούν άλλες σχολές που ιδρύονται και δεν καταργείται όλος ο νομός, αλλά όπου σε αυτόν υπάρχει η λέξη «Νομική». Είναι η πρώτη φορά που καταργείται μια ανώτατη σχολή και αυτό θα γίνει με τη δική σας υπογραφή.
- Επικουρικά, εάν θεωρείτε για τους δικούς σας λόγους ότι δεν είναι κατάλληλες συνθήκες, μπορείτε να μη λειτουργήσετε τη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εάν, δηλαδή, θεωρείτε ότι τα δημοσιονομικά του κράτους δεν δικαιολογούν την ίδρυση μιας επιπλέον νομικής σχολής, ενώ αντέχουν την ίδρυση των υπολοίπων σχολών, μπορείτε να αναστέλλεται την ίδρυση της, μπορείτε να τη μετατοπίσετε χρονικά και αυτή να λειτουργήσει, όταν και εφόσον κρίνετε, ότι κατάλληλες οι συνθήκες.
- Μπορείτε να αναβάλλετε την κατάργησή της και να εξετάσετε το ενδεχόμενο της αναγκαιότητας δημιουργίας μιας νομικής σχολής, η οποία θα έχει σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, με κύριο βάρος, δηλαδή σε γνωστικά πεδία, όπως προστασία λογισμικού, βάση δεδομένων, δημιουργών λογισμικού, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ψηφιακή εγκληματολογία, νομικά ζητήματα στην τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, κοινωνικά δίκτυα, βιοηθική και τόσα άλλα. Μια τέτοια σχολή θα έχει σχέση με την αγορά εργασίας, όπως υποστηρίζετε και θα είναι απαραίτητη.
