ΑνακοινώσειςΕνημέρωση

Αποχή Δικηγόρων Πατρών – Καθολική αποχή στις 28/2/2024

Δημοσίευσε ο Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 20245 Ιουλίου, 20242617 ΠροβολέςΧωρίς Σχόλια

 

Η Ολομέλεια αποφάσισε την 23/2/2024 κατά πλειοψηφία (31-29) να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την παράταση της αποχής των μελών τους:
1. Από τις ποινικές δίκες μέχρι και την Παρασκευή 1.3.2024.
2. Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds) μέχρι 31.3.2024.

——

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ                                                                Πάτρα, 19/2/2024                                                          

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σε συνεδρίαση του σήμερα Δευτέρα 19/2/2024, αποφάσισε

– Την αναστολή της αποχής αρχής γενομένης από 27.02.2024 από τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.

– Την καθολική αποχή την Πέμπτη 22/2/2024 (ημέρα ψήφισης των τροποποιήσεων του ΠΚ και ΚΠΔ) και την Παρασκευή 23/2/2024 (ημέρα παράστασης διαμαρτυρίας της Ολομέλειας στο Υπουργείο Οικονομικών).

 – Την καθολική αποχή την Τετάρτη 28/02/2024, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνεται ένα έτος από τον τραγικό θάνατο πενήντα επτά συνανθρώπων μας στα Τέμπη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών εμμένει στην απαίτησή του για πλήρη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού συμβάντος και στην τάχιστη απονομή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες, από όσο ψηλά και αν προέρχονται.

Κατά τα λοιπά η αποχή μας από τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ, από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και τις Ποινικές Δίκες συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα 26.2.2024.

 

Επιτροπή αδειών: Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, Βασίλειος Γαλανόπουλος, Πέτρος Ντερέκης, Γεώργιος Χαλκιόπουλος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

———————————————

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίαση του σήμερα Πέμπτη 8/2/2024, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα την αποχή των μελών μας με το ίδιο πλαίσιο μέχρι και τη Δευτέρα 26.2.2024 και την καθολική αποχή την Πέμπτη 15/2/2024 και την Παρασκευή 23/2/2024.
Το πλαίσιο αποχής, πλην των ημερών καθολικής αποχής, είναι το παρακάτω:
– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.
– Από τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ. Διευκρινίζεται ότι είναι επιτρεπτή η συζήτηση της υπόθεσης, εφόσον κριθεί από το συνάδελφο, που εκπροσωπεί τον αντίδικο του Δημοσίου, ότι η αναβολή δεν είναι προς το συμφέρον του εντολέα του.
-Από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.
-Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
  • Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε αυτόφωρα και συνοδείες.
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
Επιτροπή αδειών: Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, Βασίλειος Γαλανόπουλος, Πέτρος Ντερέκης, Γεώργιος Χαλκιόπουλος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μία κριτική