ΑνακοινώσειςΕνημέρωση

Παρέμβαση Δ.Σ.Πατρών στην Κυβέρνηση για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής

Δημοσίευσε ο Τετάρτη 13 Απριλίου 2022422 ΠροβολέςΧωρίς Σχόλια

Πάτρα, 13/4/2022

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Πρόκειται δηλαδή για κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας και το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στη σχετική υπηρεσία.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – με τις μονομερείς αλλαγές όρων των συμβολαίων από παρόχους του ρεύματος- έχουν πλήξει ιδιώτες και επιχειρήσεις και στη ζωή μας εισέβαλε η ρήτρα αναπροσαρμογής (η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται). Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς της ανωτέρω ρήτρας, είναι η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο κίνδυνο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο καταχρηστικών πρακτικών μονομερούς τροποποίησης από τους προμηθευτές των όρων τιμολόγησης, κατά παράβαση των προβλέψεων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με μόνη διέξοδο των πολιτών να καταφύγουν στα Δικαστήρια. Όμως δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και είναι ορθό να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Δικαστήρια για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κ.λ.π.) να βρουν κάθε πρόσφορη λύση, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να  μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μία κριτική